صفر تا صد ساخت خانه
ساخت یک خانه به نظر ممکن است پیچیده به نظر آید، اما اگر آشنایی کافی داشته باشید، کار چندان دشوار نخواهد بود و تنها نیازمند دقت و پیگیری است. اگرچه ممکن است در شهرهای مختلف ایران مراحل ساخت خانه کمی با یکدیگر تفاوت داشته باشند، اما بدانید که برای ساخت خانه نیاز به یک برنامه ریزی می باشد و تمام مراحل باید به ترتیب پیش برود که باعث دوباره کاری و اتلاف و وقت هزینه نشود. در این مقاله از شیمی مشکات با ما همراه باشید تا برای ساخت خانه از مراحل دریافت مجوز تا حتی کاشی کاری با چسب کاشی را بدانید .
دریافت مجوز و پروانه ساخت
اولین مرحله ساخت خانه، دریافت پروانه و مجوز مرتبط است. در این مورد، فرآیند دریافت پروانه و مجوز میتواند در شهرهای مختلف ایران تفاوت داشته باشد. در شهرهای بزرگ، افراد معمولاً باید به دفاتر الکترونیک مراجعه کرده و خدمات وکالت از سازنده را دریافت کنند. اما در شهرهای کوچک، فرآیند ممکن است سادهتر باشد و مدارک به مراجعه به شهرداری تسلیم میشود. مراحل دریافت مجوز ساختمانی شامل تشکیل پرونده، انجام بازدیدها، اخذ دستور نقشه، طراحی نقشه معماری، پرداخت هزینهها و عوارض، تهیه مدارک پیشنویس و چاپ پروانه یا مجوز ساخت، ارائه نسخههای کپی از شناسنامه و کارت ملی و سایر مراحل مرتبط میشود.
بستن قرارداد با پیمانکار
انتخاب درست پیمانکار از اهمیت بسیار زیادی دارد ، به دلیل اینکه تأثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی پروژه ساختمانی دارد. این انتخاب ممکن است توسط مالک پروژه صورت گیرد یا ممکن است گروه مهندسین ناظر به عنوان متخصصین معرفی به مالک جهت انجام عملیاتهای متعددی در ساختمان معرفی کنند.
گودبرداری
اولین مرحله فیزیکی در ساخت خانه، عملیات گودبرداری است. این عملیات بر اساس تعداد طبقات، نیاز به پارکینگ و انباری زیرزمینی انجام میشود و عمق آن متغیر است، به عبارت دقیقتر از یک متر تا چند متر. در ساختههای بلندتر، گودبرداری باید به عمق بیشتری انجام شود تا به نسبت به زیرزمین نزدیکتر شود. انجام گودبرداری باید با رعایت اصول و استانداردهای مرتبط انجام شود تا هیچ گونه خسارتی به کارگران و خانههای اطراف نرسد.
پیاده سازی فونداسیون
نوع فونداسیون معین بر اساس شرایط زمین و بارهای ساختمان انتخاب میشود. این انتخاب با توجه به نوع مصالح مصرفی و روش انتقال نیروها به زمین انجام میشود. دقیقاً به این دلیل که فونداسیون وظیفه انتقال بارها به زمین را برعهده دارد، انتخاب صحیح آن بسیار اهمیت دارد.
استفاده از بتن مگر
استفاده از بتن مگر جزء مراحل اجرای فونداسیون محسوب میشود. این عملیات به منظور آمادهسازی بستر خاک جهت پیریزی و جلوگیری از خوردگی آرماتور و موارد مشابه، با استفاده از بتنی به ضخامت 10 تا 15 سانتیمتر و با ترکیبی از سیمان به مقدار 100 تا 150 کیلوگرم انجام میپذیرد. این نوع بتن با عناوین متفاوتی مانند بتن نظافتی، بتن سبک یا بتن کم سیمان و لاغر شناخته میشود.
انجام آرماتوربندی
ابرای ساخت همه ساختمان ها انجام آرماتوربندی ضروری است . در این فرآیند، با استفاده از میلگرد، تمام سطح ساختمان شبکهبندی میشود و با استفاده از جوشکاری یا سیم آرماتوربندی به یکدیگر متصل میشوند. مهمترین نکته در اینجا، محکمیت اتصالات است چرا که در مواجهه با فشارهای کششی، این اتصالات باید تمام نیروها را تحمل کنند.
قالب بندی
قالببندی و آرماتوربندی دو فعالیت اجرایی مهم در ساختمانسازی هستند. قالببندی، شکل دادن به بتن تازه ریخته شده برای ایجاد شکل مورد نظر است. قبل از قالببندی، قالبها باید چرب شوند تا به بتن نچسبند. میزان و چگونگی چرب کردن قالبها بسیار مهم است و باید به روش صحیح انجام شود تا بتن به راحتی از قالب جدا شود.
انجام بتن ریزی
بتن ریزی فونداسیون معمولاً توسط پمپ دکل یا پمپ زمینی انجام میشود. پمپاژ بتن از دورترین نقطه فونداسیون آغاز میشود تا بتن به طور یکنواخت در سطح فونداسیون پخش شود. پس از اتمام بتن ریزی، قالبها جدا میشوند و فونداسیون آماده اجرای اسکلت میشود.
ساخت اسکلت
اسکلتهای فلزی و بتنی به عنوان دو نوع رایج اسکلت در ساخت خانهها شناخته میشوند. اسکلت بتنی نسبت به اسکلت فلزی هزینه کمتری دارد و همچنین به مقداری از تخریب ساختمان جلوگیری میکند. در مرحله اجرای اسکلت، ابتدا ستونهایی که بیشترین میزان بار را تحمل میکنند ساخته میشوند و سپس به ساخت ستونهای کناری و گوشه میپردازیم. پس از اتمام ساخت ستونها، نوبت به ساخت راهپلهها میرسد تا بتوان طبقات را ساخت.
ساخت سقف خانه
ساخت سقف یکی از مراحل مهم در ساخت ساختمان است. پس از پایان یافتن اسکلت، سقف به قطعات کوچکتر تقسیم میشود. این قطعات میتوانند مربع یا مستطیل باشند. سپس، تیرچهها روی قطعات کوچک قرار میگیرند تا سقف را تقویت کنند. در نهایت، قطعات کوچک با آجر یا مصالح دیگر پر میشوند.
دیوار چینی
دیوارچینی یکی از مراحل مهم در ساخت ساختمان است که باعث تفکیک واحدها از یکدیگر و مشخص شدن محل آشپزخانه، اتاقها، حمام و غیره میشود. در فرآیند دیوارچینی، انتخاب میان دیوارهای پیشساخته عایقکاری شده و یا آجر گزینههایی هستند که هر کدام ویژگیها و مزایای منحصر به فرد خود را دارند. پس از اتمام کارهای سقف و دیوارچینی، مرحله بعدی شامل بتنپاشی میشود تا استحکام سازه بهبود یابد.
پیاده سازی تاسیسات
تاسیسات ساختمان بخش مهمی است که باید با دقت بالا و سر حوصله انجام شود. کارهای لوله کشی آب و گاز و سیم کشی برق جزء تاسیسات ساختمان می باشد .
استفاده از گچ و خاک
مرحلهای پیش از گچکاری، استفاده از گچ و خاک است که اتصالات را مخفی میکند. این مواد درون سازه بکار گرفته میشوند و به ساختمان شکلی بهتر میدهند و آن را برای مراحل بعدی ساخت خانه آماده میسازند.
نصب درب و پنجره
چارچوب درب به عنوان یک ابزار برای بهبود ارتباط بین دو اتاق یا دو واحد در طولی بین سقف و زمین عمل میکند و در آن دربها نصب میشوند. همچنین، قاب پنجرهها از اندازهها و ابعاد متنوعی بهره میبرد، از عریض تا باریک و از ارتفاعهای مختلف تا کوتاهترین ابعاد.
کفسازی خانه
کف خانه را میتوان با مواد مختلفی از جمله سنگ، سرامیک، کاشی، چوب یا موزاییک پوشاند. اما بهترین گزینه برای کف استفاده از کاشی و سرامیک میباشد .
امروزه با استفاده از چسب کاشی و سرامیک میتوانید کاشی ها را با دوام بالا و به راحتی نصب کنید . اما در نظر داشته باشید که انتخاب مناسب نوع کفپوش بر اساس عواملی همچون شرایط آب و هوایی، موقعیت ساختمان و سلیقه مالکان، به خانه شکل و جلوهای جدید میدهد.
کچ کاری دیوارها
بعد از مرحله کفسازی ، دیوارها را کچ کاری میکنند. تا به صورت یکنواخت از سقف تا کف پوشانده شوند.
نمای ساختمان
با توجه به شرایط آب و هوایی مکانی که ساختمان در آن قرار دارد و سلیقه افراد نمای ساختمان انتخاب میشود. جنس این نما میتواند از سنگ ، شیشه ، سرامیک ، آجر و ... باشد .
سخن پایانی
ساخت خانه به عنوان یک فرآیند زمانبر شناخته میشود، به همین دلیل مالکان و پیمانکاران باید در طول اجرای پروژه صبوری کنند. افرادی که خود مالکان هستند و نقش اصلی در اقامت در ساختمان جدید دارند، دارای حق انتخابهای بیشتری هستند و میتوانند به راحتی سلیقه خود را در طراحی پیاده سازی کنند.